Vesti

ulica cokoladeČokolada (nastala od navatl reči „czoko-latl“ - „kakaovo piće“) je poslastičarski proizvod koji se pravi od kakaoa, masti, zaslađivača i drugih dodataka. Najčešće se proizvodi u obliku tablica. U nekim državama, posebno u Meksiku, dosta se koristi čokolada u obliku pića na vodi ili nekoj drugoj tečnosti.

ulica knjigeKnjiga (poreklo reči nejasno; moguće od staroslovenske kenning - znak, beleška), u širem smislu označava svaki pismom fiksiran jezični dokument većeg obima, zabeležen na lako prenosivom materijalu. Preduslov za pojavu knjige bilo je postojanje pisma i odgovarajućeg materijala na kome bi se pisalo.

Jedinstveni festival u regionu, Festival UKUSA - knjige, kafe i čokolade održaće se i ove godine u SKCNS Fabrika, Bulevar Despota Stefana u Novom Sadu od 11 do 13. maja. 

Jedinstveni festival na našim prostorima prošle godine okupio je 20 izlagača iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Imali smo priliku da uživamo u raznim kafama, ukusnim čokoladama i sladoledu koji do tada novosađani nisu imali priliku da probaju. Festival je posetilo oko 4000. posetilaca, a ove godine očekujemo još više izlagača i posetilaca.

Kao i prošle godine očekuju nas sjajni ukusi i  vrlo zanimljive radionice i panel diskusije. Ulaz za sve posetioce na festival je slobodan! Tri dana će posetioci moći da degustiraju kafe, čokolade, kupe proizvode, pogledaju i kupe knjige, prisustvuju interesantnim predavanjima o kafi i čokoladi, učestvuju u radionicama kao i na tribinama koje će okupiti interesantne goste iz Srbije i regiona.

Internacionalni festival će biti predstavljen kroz tri ulice u kojima će biti izloženi proizvodi koji će posetioci moći da degustiraju, ali i da kupe omiljenu knjigu: ulica kafe, ulica čokolade i ulica knjige.

Festival Ukusa se realizuje u organizaciji Educoma. Festival je podržan od Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijta za privredu i turizam i uvršten je u turističku ponudu grada Novog Sada i Vojvodine.

Želimo da Festival za nekoliko godina postane najveći festival u regionu i zato budite deo našeg i vašeg festivala. Uživajmo u ukusima....