Ove godine posetioci Festivala će imati priliku da uživaju u raznovsnim kafama kafeterije Loft iz Novog Sada. Ideja LOFT-a je od samog početka bila jasna: postaviti takav koncept u Novom Sadu koji će obuhvatati: odličan proizvod, pažljivo osmišljenu ponudu, sjajnu lokaciju, prijatan i inovativan enterijer, mlade ljudi koji mogu da prenesu sve naše vrednosti – i sve to upakovati na najprirodniji mogući način u jedan prepoznatljiv doživljaj za našeg gosta, koji je centar naše pažnje.

Te vrednosti prevazilaze granice našeg grada i naše zemlje, a nama je drago što potvrdu za to dobijamo svakodnevno od naših gostiju. Preuzeli smo na sebe i zabavnu ulogu edukatora, upoznajući radoznalu publiku o specifičnim kafama, craft pivima, vinima ili nekom hranom koju do sada nisu imali prilike da probaju. Iza cele ideje stoji mlad tim, koji znanjem, energijom i trudom svaki dan dočeka na stotine gostiju na naše dve lokacije.

Zašto je Loft kafa tako specijalna? Više faktora čine savršenu kafu, a mi smo sebi zadali zadatak da ih sve ispunimo: najkvalitetnija zrna arabike sa geografskim poreklom, mlevena u trenutku same porudzbine, sa svim sačuvanim karakteristikama, izražajna, aromatična, zdravija od komercijalnih kafa, savrseno se slaze sa mlekom.

Svaka nacija ima svoju kulturu ispijanja kafa, koja ponekada prestaje da bude napitak i postaje društveni događaj. Mora da je zato tako teško promeniti ustaljene navike. Srećom, kultura kafe se menja brzo i kod nas. Manje su popularne hemijski obrađene instant kafe, a kremasti cappuccino i citrusni espresso imaju sve više ljubitelja. Sve češće čujemo izraze kao što su arabika, single origin, blend, kafa iz Brazila, Kostarike ili Etiopije, organska kafa, fair trade i mnogi drugi, a posebno mesto zauzima i barista – profesionalac koji priprema ove sjajne napitke. Kafa se u Loftu melje u trenutku poručivanja, a svaki gost može znati iz koje tačno države potiču zrna sa kojima je pripremljena njihova kafa. Posebno se cene specialty kafe, odabrana najkvalitetnija zrna arabike. Arabika je zaslužno sve popularnija, sa prirodno niskim nivoom kofeina i prepuna esencijalnih ulja koja su odgovorna za sve arome koje možemo osetiti u ovim kafama.

Arabika se smatra superiornom vrstom kafe u poređenju sa robustom. Raste na višim nadomorskim visinama i zahtevnija je za odgaranje. Poseduje veći sadržaj esencijalnih ulja i manju količinu kofeina. Izuzetno je aromatična i izražajna, a njene karakteristike dosta zavise i od intenziteta prženja.

Specialty coffee čine zrna vrhunskog kvaliteta pažljivo pržena da bi dostigla svoj maksimalni potencijal, a zatim pripremljena po utvrđenim standardima. Zrna ne smeju imati defekte i moraju biti ocenjena sa 80 ili više bodova na skali od 100 bodova.

Blend se dobija mešanjem dve ili više različitih kafa da bi se formirala kafa posebnih arakteristika: jačeg tela, intenzivnijih aroma ili specifičnog after taste-a.

Single origin kafe su one koje rastu u jednom užem geografskom regionu. Nekada se radi o zrnima sa jedne farme ili o posebnoj selekciji zrna iz jedne zemlje, po kojoj ove kafe i nose ime.

“Pojas kafe“ – pojas oko ekvatorijalne zone u kome su odlični uslovi za gajenje biljke kafe unutar koga su se vremenom formirale mikro zone koje kafama daju jedinstven pečat.

Organska kafa ili kafa sa EKO sertifikatom je kafa za ciju proizvodnju se ne koriste vestacka djubriva I koja nije genetski modifikovana.

U svakom trenutku možete odabrati jednu od 4 kafa po Vašem ukusu. Birajte između intenzivnih, kremastih, citrusnih ili mlečnih aroma, kao i koji način pripreme Vam više odgovara: espresso ili filter, sa ili bez mleka, sa različitim dodacima, kao i da li želite bezkofeinsku kafu. Evo i kraćih opisa kafa u ponudi:

 Brazil / Indija – mesavina dve vrste arabike – intenzivan blend, izrazenih sladjih aroma orasastih plodova  mlečne čokolade

 Loft Premium Blend – mesavina cetiri vrste arabike (Brazil, Colombia, Costa Rica, Guatemala) – tamnije przena, intenzivniji ukus, punijeg tela, savrsena u kombinaciji sa mlekom.

  Brazil – Specialty Coffee – zrno vrhunskog kvaliteta sa svojim maksimalnim   potencijalom, bogatog ukusa, kremaste structure, srednjeg stepena przenja.

  Etiopija / Indonezija - Organic Coffee – mesavina dve organski gajene arabike, srednje pržena kafa citrusnih aroma

BREW BAR

Od alternativnih načina pripreme, naši barista za Vas mogu pripremiti Chemex, V60, Syphon, Aeropress i Cold Brew. Zajedničko ovim metodama pripreme kafe je filter koji će Vašoj kafi dati slabije telo u poređenju sa espresso metodom pripreme. Preporučljivo je koristiti svetlije pečeno zrno kafe koje će dati kafi više karaktera, citrusnost i romatičnost. Za sve one koji su spremni da probaju kafu u nekom drugom izdanju.

Sa aspekta napitka, espresso daje manje kofeina jer je količina (volumen) u kojoj se servira višestruko manja u odnosu na filter kafe; sa aspekta volumena (količine, zapremine), espresso sadrži znatno veću koncentraciju kofeina zbog daleko veće koncentracije rastvorenih supstanci po jedinici zapremine.