Izdavačka kuća Areté ove godine pridružila se Festivalu Ukusa i na naše veliko zadovoljstvo očekuju vas sjajni naslovi koje ćete možete da kupiti na Festivalu od 11. do 13.maja.

Sokrat je tvrdio: „Areté je znanje.

" Areté je osnovana početkom 2015. godine iz ljubavi prema knjigama, sa ciljem širenja kreativnosti i inovativnog pristupa pisanju, kao i bogaćenja našeg prostora kvalitetnom izvornom i prevodnom literaturom. Poslanstvo ove mlade izdavačke kuće je, na neki način, satkano u rečima sjajnog Hemingveja. Dakle, želimo da čitalac bude ono što čita – da svaka knjiga ostavi na njega pečat, da postane njegova, da prepozna svoje misli u njoj i da aktivno učestvuje. Da je zavoli.

Program izdavačke kuće - Odnosom koji temelji na poverenju i saradnji koncipirali smo izdavački program kojim, pre svega, želimo da otvorimo vrata novim i neafirmisanim piscima iz regiona i šire a, naravno, i mladim, kvalitetnim prevodiocima. U njemu će biti jednako zastupljeni savremeni klasici iz Rumunije i Slovenije, kao i pisci iz Španije i Velike Britanije; prednost dajemo nekomercijalnim naslovima koje ćete zavoleti zbog njihove posebnosti i kvaliteta.

IK Areté će u narednih par godina raditi na postizanju odgovarajuće prepoznatljivosti sadržaja pojedinih zbirki i na vrhunskom izboru aktuelnih naslova, sa ciljem da godišnje izdaje do 10 naslova domaće i prevodne fikcije. Program koji izdaje IK Areté namenjen je ljudima koji preferiraju kvalitetnu izvornu literaturu.

Naša ambicija je da postanemo prepoznatljivi; a pored svežeg pristupa promocijama knjiga i autora, u budućnosti bismo želeli da gostimo domaće i strane autore, kao i da organizujemo razgovore o temama koje se tiču knjige i izdavačkih trendova u svetu i kod nas.

Na čelu izdavačke kuće je Nina Gugleta, a njen kreativni tim čine takođe žene. 

Iz ljubavi prema književnosti, Nina je osnovala  izdavačku kuću Areté 2015. godine. Podjednako joj je važan kvalitet sadržaja i pakovanja. Koristi svaku priliku da unese dah svežine na srpsku izdavačku scenu. Pruža priliku neafirmisanim mladim domaćim i slovenačkim autorima, ali ume da prepozna vrednost i originalnost među priznatim stranim autorima.

Nina Gugleta, uvek rastrzana između dva grada. U Ljubljani je završila klasične nauke i izdavaštvo, a sada piše tezu o uticaju države na jugoslovensku kinematografiju. Trenutno živi i radi u Beogradu jer ga najviše voli. I grad i ljude u njemu. A ipak, putovanja su neodvojivi deo njenog života.

Cilj joj je da promoviše pisanu reč na nov, inspirativan, nepretenciozan način i u budućnosti i zato stalno i neumorno traži novi biser koji će otkriti domaćim čitaocima.