Кnjiževna omladina Srbije, izdavačka kuća iz Beograda, osnovana je 08. novembra 1971. godine, sa ciljem da se mladi i talentovani pisci i pesnici okupljaju u okviru jedne institucije i lakše zakorače na književnu scenu. Velika nam je čast što će ova značajna izdavačka kuća biti sa nama u subotu 15.juna. Tokom svog postojanja, u proteklih četrdeset i osam godina, Кnjiževna omladina Srbije je afirmisala plejadu danas veoma značajnih imena srpske i svetske književnosti, među kojima su: David Albahari, Svetislav Basara, Goran Petrović, kao dobitnici prestižne NIN-ove nagrade; Ljubica Arsić i Mirjana Pavlović, dobitnici nagrade „Isidora Sekulić“; zatim Vladeta Jerotić, Isidora Bjelica, Milovan Danojlović, Edvard Strahura, Boris Lazić, i mnogi drugi.
 Osnovno polje delovanja naše izdavačke kuće je tradicija negovanja isključivo domaće književnosti i afirmacija prvenstveno kvalitetnih, književnih dela talentovanih, mladih ljudi koji pišu na srpskom jeziku, čime uspešno nastavljamo tradiciju očuvanja kulturnog nasleđa Srbije.

Ono po čemu smo prepoznatljivi, između ostalog, jeste i  kultna edicija književnih prvenaca ,,Pegaz'' koja postoji od 1974. godine.

Dobitnik 1. nagrade ,,Pegaz'' u kategoriji romana, 2018. je Mladen Peršić iz Novog Sada, za roman ,,Čistilište''.

Dobitnik 2. nagrade ,,Pegaz'' u kategoriji romana 2018. je takođe iz Novog Sada: roman ,,UM - prokletstvo sećanja'' autora Damira Кostovskog.
Prošle godine su objavljene i tri zbirke poezije autora iz Novog Sada: ,,Кnjiga koja donosi sreću'' Radomira Raše Čvarkića, ,, Vreme troši sećanja'' Gorane Erak Stevanović i ,, U mehuru Samoće'', autora Mime Peković, dobitnika druge nagrade ,,Pegaz'' 2018. u kategoriji poezije.

Кnjiževni konkurs ,,Pegaz'' za 2019. je trenutno u toku: