Vesti

Lana Zorjan je rođena 17.09.2008. godine u Beogradu. Potiče iz muzičke porodice. Otac je diplomirani operski pevač, majka magistar umetnosti-violinista, deda sa očeve strane je vojni muzičar, deda sa majčine strane redovan profesor na Akademiji Umetnosti, etnomuzikolog. Od najranijih dana pokazuje veliko interesovanje i ljubav prema muzici. Sa samo tri godine peva kao najmlađi solista sa dečijim horom na koncertu Škole muzike „Melodijum“ u Studiu M u Novom Sadu. Sa četiri godine počinje da uči violinu u klasi Prof. Zima Čabe. Sve počinje kao igra sa instrumentom. Nakon samo tri meseca učenja ona ima prvi uspešan javni nastup, a za njim niz drugih.

Lana se takmiči sa 7 godina u kategoriji dece do 10 godina. Lana je vlasnik brojnih muzičkih priznanja, a neke od njih su : III Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2014.“ – PRVA NAGRADA ( 100 poena),Lana se sa samo 5 godina takmiči u kategoriji dece do 9., VII Međunarodnom takmičenju gudača , Niš – SPECIJALNA NAGRADA (100 poena) ,IV Međunarodnom takmičenju „Fantast 2015“ – PRVA NAGRADA (100 poena), Međunarodno takmičenje „Sonus op. 2“, Križevci, Hrvatska –PRVA NAGRADA (100 poena),Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije , Beograd- PRVA NAGRADA(100 poena ) i zvanje LAUREATA.Internacionalno takmičenje “OHRID PEARLS 2016.“,Makedonija-PRVA NAGRADA (99,40 poena). Jedno je od najprestižnijih takmičenja mladih muzičara sa svih kontinenata. Internacionalno takmičenje muzičara „GRAND PRIZE VIRTUOSO VIENNA“ , Austrija PRVA NAGRADA Lana je jedini pobednik kategorije violina do 9 godina i 22.09. nastupa na svečanom koncertu pobednika u MUSIKVEREIN u Beču . Pored Lane, na završnom koncertu nastupaju predstavnici SAD, Kanade, Velike Britanije, Italije, Malezije, Južne Koreje...

Lana živi u Novom Sadu sa roditeljima i svojim najboljim drugarom, malom pudlicom Srećkom. Voli da se druži, ima puno drugara, voli da crta, pravi figurice od papira, plastelina i kartona, jako voli da pleše... Voli da neguje kućne biljke, voli prirodu i san joj je da jednog dana živi na moru. Lana uči engleski jezik i koristi se njime kada putuje na more.

Slaven Balać, rođen 03.04.2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnosti i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspeha u polju umetnosti, uspešno je sproveo proces akceleracije u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu čiji je učenik osmog razreda.

 

Trenutno pohađa treći razred OMŠ „Marko Tajčević“ iz Lazarevca, odelenje u Beogradu, u klasi mr Gorana Stojanovića. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, iterpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu. Svoje prve uspehe beleži na sledećim takmičenjima:
-Prva nagrada na IX Medjunarodnom takmičenju duvačkih instrumenata Požarevac,19.04. 2012.g.
-Prva nagrada na „Concours International De clarinette“ Velizi Vilacoblay, Pariz- Francuska, 24.02.2013.g.
-LAUREAT-prva nagrada na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd, 04.03. 2013.g.
-Prva nagrada na X Medjunarodnom takmičenju duvača, Požarevac, 18.04.2013.g.
-Prva nagrada na International competitin of young musicians „Ohrid Pearls“ Ohrid- Makedonija 18.06.2013.g.
-Srebrna plaketa na 2. Mednorodno tekmovanje mladih pihalcev „EMONA 2013“, LJubljana-Slovenija, 21.11.2013.g. (nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije- sedmodnevni seminar u Podsredi-Slovenija).
-Prva Gold nagrada na 9. “ Femus”, Subotica, 28.02.2014.g.
-LAUREAT-prva nagrada na Memorijal, “Dušan Protić”, Beograd, 12.03.2014.g.
-Druga nagrada na “Czech Clarinet Art”, Horice V pod Krkonoši -Češka Republika, 06. 04.2014.g.
-Prva nagrada na „Svirel“, Štanjel,-Slovenija 11.04.2014.g. (nagrada-klarinet).
-Prva nagrada na 11. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, 19.04.2014.g.
-Prva nagrada na 12. Concours per Clarinetto „Cita da Carlino“, Karlino-Italija, 25.10.2014.g.
-Prva nagrada na 12. Takmičenje drvenih duvača, 24.04.2015.
-Prva nagrada 100 bodova na Međunarodno takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 23.05.2015.g
-Prva nagrada na Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, (disciplina kamerni sastav) 19.04.2016.g.
-Prva nagrada na 13. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, 23. 04. 2016.g.
-Prva nagrada na 13. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, (disciplina kamerni sastav) 23.04.2016.g.
-Prva nagrada 100 bodova na 60. Republički festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Zaječar 11.05.2016.g.
-Prva nagrada na Međunarodno takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 22.05.2016.g.
-Prva nagrada na 13. Majski susreti mladih muzičara, Lazarevac, 29.05.2016.g.
-Prva nagrada na Prvom takmičenju savremene srpske muzike održanom u Beogradu 23. 04. 2017.
Nosilac je 19 prvih nagrada i dva laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici i Sloveniji.

Kao jedini učesnik iz Srbije i najmlađi polaznik, uspešno završava seminar klarineta (dodeljen kao specijalna nagrada) u Podsredi (Slovenija) kod prof. Andreja Zupana, za izuzetno izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora na takmičenju „Emona“ u LJubljani 2013. godine. Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod prof. Sofije Molčanove-Nemačka. Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod prof. Alana Dezage-Montreal, Kvebek, i prof. Dejvida Krakaura-SAD. U nameri da proširi sopstvene potencijale kako bi proaktivno razvio svoju umetničku karijeru, pridružio se velikoj zajednici globalno orijentisanih mladih ljudi delujući kao član i solista Kamernog sastava i Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ iz Novog Sada. Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra “Murohalom”-Mađarska a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” sa kojom je nastupao u Domu kulture Novi Bečej, novosadskoj Sinagogi i Narodnom pozorištu u Beogradu pod upravom maestra Đorđa Pavlovića. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsednikom Srbije i Patrijarhom Irinejom. Do sada je imao preko 130 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj i Kanadi.
Održao je šest solističkih koncerata u Novom Bečeju, Lazarevcu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Mađarskoj.