PROGRAM FESTIVALA

Petak, 22. septembar

11:00 Svečano otvaranje

Celodnevna izložba „Vilhelmina Mina Karadžić“

16:00 – 20:00 ŠAHOVSKA BAJKA (upoznavanje sa šahom na jedan kreativan način)

17:00 – 17:45 Radionica za decu – „Pričam ti priču dok crtaš sliku“

Subota, 23. septembar

Celodnevna izložba „Vilhelmina Mina Karadžić“

12:00 – 12:30 Radionica za decu – Crtanje „Crta crtica i gotova sličica“

Nedelja, 24. septembar

Celodnevna izložba „Vilhelmina Mina Karadžić“

10:30 – 11.15 Radionica za decu „Umesto svađe, šta je slađe?“

11:30 – 12:15 Radionica za decu „Ljubomora – moja noćna mora“

12:30 –  13:15 Radionica za decu „Kad se uznemirim, mogu da se izborim“ 

15:00 Turnir u šahu

Prijave za radionice za decu i turnir u šahu na

e-mail: preducom021@gmail.com

*Organizator zadržava pravo izmene satnice i programa.

REČ AUTORKE

Mina Karadžić je uz Katarinu Ivanović, prva srpska slikarka, prevodilac i književnica, koja je ostavila veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Nepravedno zaboravljena, a njene zasluge, u građenju mostova kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku, su srpskoj i austrijskoj javnosti bile nedovoljno nepoznate. To je bio jedan od razloga što sam, proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, shvatila da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji i drugčiji, da ga sve do smrti, nije u radu pratila njegova Minka, koja mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik, vodila celokupnu njegovu korespodenciju sa oko 300 mpozantnih imena u tadašnjoj Evropi, među kojima su, između ostalih, Ranke, Kanic, braća Grim, Gete, Njegoš, knez Miloš Obrenović, Milica Stojadinović Srpkinja i mnogi drugi.

Mina je igrala u srpskoj narodnoj nošnji na Svetosavskom balu 1847. godine u Beču i inspirisala austrijskog pesnika Augusta Frankla da joj posveti pesmu. Zog svega navdenog, odlučil sam da joj posvetim knjigu “Pevam danju, pevam noću-Pisma Mini Karadžić”, koju sam prevela i na nemački jezik. Društvo koje sam osnovala nosi njeno ime. Ustanovljena je i književna nagrada koja nosi njeno ime za vrhunska ostvarenja u oblasti kulturnih i umetničkih delatnosti. Biblioteka koje ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” poseduje, takođe svojim imenom ponosito podseća na ovu izuzetnu ženu koja je išla ispred vremena u kome je živela.

Izložba o Mini Karadžić je kruna mog dosadašnjeg rada na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju. Zahvaljujem se dizajneru Dušanu Borisavljeviću, koji je svojom kreativnošću, ovu izložbu učinio dostupnom ljubiteljima kulture. Nadam se da će se uskoro ova izložba biti dostupna i na nemačkom jeziku.

IZLAGAČI