IZLOŽBA „VILHELMINA MINA KARADŽIĆ“

REČ AUTORKE

Mina Karadžić je uz Katarinu Ivanović, prva srpska slikarka, prevodilac i književnica, koja je ostavila veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Nepravedno zaboravljena, a njene zasluge, u građenju mostova kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku, su srpskoj i austrijskoj javnosti bile nedovoljno nepoznate. To je bio jedan od razloga što sam, proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, shvatila da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji i drugčiji, da ga sve do smrti, nije u radu pratila njegova Minka, koja mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik, vodila celokupnu njegovu korespodenciju sa oko 300 mpozantnih imena u tadašnjoj Evropi, među kojima su, između ostalih, Ranke, Kanic, braća Grim, Gete, Njegoš, knez Miloš Obrenović, Milica Stojadinović Srpkinja i mnogi drugi.

Mina je igrala u srpskoj narodnoj nošnji na Svetosavskom balu 1847. godine u Beču i inspirisala austrijskog pesnika Augusta Frankla da joj posveti pesmu. Zog svega navdenog, odlučil sam da joj posvetim knjigu “Pevam danju, pevam noću-Pisma Mini Karadžić”, koju sam prevela i na nemački jezik. Društvo koje sam osnovala nosi njeno ime. Ustanovljena je i književna nagrada koja nosi njeno ime za vrhunska ostvarenja u oblasti kulturnih i umetničkih delatnosti. Biblioteka koje ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” poseduje, takođe svojim imenom ponosito podseća na ovu izuzetnu ženu koja je išla ispred vremena u kome je živela.

Izložba o Mini Karadžić je kruna mog dosadašnjeg rada na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju. Zahvaljujem se dizajneru Dušanu Borisavljeviću, koji je svojom kreativnošću, ovu izložbu učinio dostupnom ljubiteljima kulture. Nadam se da će se uskoro ova izložba biti dostupna i na nemačkom jeziku.

BIOGRAFIJA PROF: SVETLANE MATIĆ

Svetlana Matić rođena je 19. juna 1966. godine u Beogradu gde je završila Pedagošku akademiju za obrazovanje nastavnika razredne nastave 1987. godine i Filozofski fakultet, odsek pedagogija 1993. godine. Diplomirala je 2014. na Višoj teološko-pedagoškoj školi u Štrebesdorfu kraj Beča i stekla zvanje nastavnika pravoslavne veronauke.

Završila je jednogodišnje školovanje na IT Academy 2022. godine u Beogradu na smeru Design&Multimedia i stekla zvanje Certified new Media designer. Radila je kao nastavnik razredne nastave u OŠ „Vuk Karadžić“ u Ripnju i OŠ „Filip Filipović“ u Beogradu. Profesor je maternjeg jezika u bečkim osnovnim školama. Predaje bosanski, hrvatski i srpski jezik. Učesnica je mnogobrojnih naučnih i stručnih skupova. Saradnica je pedagoških časopisa i listova, kao što su Učitelj, Prosvetni pregled, Nastava i vaspitanje, Spoji itd.

Po dolasku u Beč, bila je deset godina direktor marketinške službe na Radio telefonu 1510 koji je bio jedno od najpoznatijih dugogodišnjih informativnih glasila na srpskom jeziku u Austriji. Nakon završenog obrazovanja za zastupnika i posrednika u osiguranju, poseduje licence za rad u Srbiji, Hrvatskoj i Austriji. Angažovana je kao pedagoški savetnik u Školskoj direkciji grada Beča, u savetovalištu Fabe, za decu migrantskog porekla sa prostora bivše Jugoslavije koja imaju poteškoća u učenju i ponašanju.

Juna 2011. uručeno joj je specijalno priznanje za uspešan savetodavno – pedagoški rad od austrijskih školskih vlasti. Nosilac je značajnih nagrada i priznanja među kojima je Vukova povelja, koju joj je dodelio Pedagoški pokret Srbije na VII Vukovom pedagoškom saboru u Tršiću 2009. godine za vrhunska ostvarenja u razvoju obrazovanja i nacionalne kulture. U junu 2010. dobila je nagradu Bečkog školskog saveta za izuzetno zalaganje i angažovanje u školskoj pedagoškoj praksi.

Objavila je do sada sledeće knjige i udžbenike: Naš jezik, bukvar, Prosvetni pregled, Beograd, 2010; Nastavni listovi za nastavu na maternjem jeziku, Prosvetni pregled, Beograd, 2010; Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke, na nemačkom jeziku, 2015; Dečji biseri, autorsko izdanje, Beograd, 2011; Igra, Knjiga za decu i odrasle, autorsko izdanje, Beograd, 2013; O ljubavi s ljubavlju, zajedno sa Aleksandrom Čotrićem, Pčelica, Čačak, 2014; Majka, Pesme za decu i odrasle, autorsko izdanje, Beograd, 2016. Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Karadžić, BKC, Novo Miloševo i SPKD „Prosvjeta“, Beč, 2018; Ich dichte am Tag dichte in der Nacht – Briefe an Mina Karadzic, Jugoslovensko-nemačko kulturno društvo Hilden, Hilden, 2019; Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji, Prometej, Novi Sad, 2019; Srbi u Austriji, zajedno sa Markom Lopušinom, Prometej, Novi Sad, 2019. godine; Serben in Österreich, (Srbi u Austriji), zajedno sa Markom Lopušinom, Zajednica srpskih klubova u Beču, Prometej, Novi Sad, 2021. godina.

Redovni je član Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Udruženja Milutin Milanković, SPKD Prosvjeta — Austrija, Udruženja Sedmica iz Frankfurta itd. Dopisni je član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka SKAIN u Beogradu — Odeljenja društvenih nauka. Potpredsednica je Udruženja Vukova porodica. Osnivač je i prva predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić”. Živi i radi u Beču.